Luovassa perhetoiminnassa kaikki osaavat ja osallistuvat

30.8.2016

Väreissä ja muodoissa tunteet saavat näkyä vapaasti

luova_perhetoiminta_kasipotretti_web.jpg : 931 kB


Taideterapeutti Katri Kokko rohkaisee ilmaisemaan itseä luovasti – tapoja on monia. Joskus sanat ovat vähissä ja silloin esimerkiksi muodot ja värit voivat toimia paremmin. Validia Kuntoutus Lahden perhetoiminnassa on mahdollisuus luovaan toimintaan. Luovat menetelmät ovat toimintaterapian yksi osa-alue.

Työssään perheiden kanssa Kokko hyödyntää taideterapian elementtejä. Toiminta ei ole askartelua, koska siinä on aina terapeuttinen tavoite mukana. Tekeminen suunnitellaan ikätason mukaan, eikä se koskaan ole jäljentämistä tai valmiin mallin kopioimista.

– Pyrin edistämään henkistä esteettömyyttä, jolloin ilmaisu on vapaata ja siihen on lupa. Se voi olla iso kokemus, kun saa luovat voimavarat käyttöön. On tärkeää, että kuntoutuksen moniammatillisessa työryhmässä on myös tämä puoli mukana.

Luovan toiminnan tavoitteita ovat osallistumisen ja onnistumisen kokemukset.

– Teemme pelkästään sellaisia asioita, joihin jokainen perheenjäsen, vaikeasti vammainenkin, voi osallistua. Kenenkään ei tarvitse seurata sivusta. Lasten kanssa käsittelen erilaisuutta esimerkiksi satujen avulla. Nuoret jo sanoittavat asioita tarkemmin ja kuvaan voi purkaa vaikka oman diagnoosin ja siihen liittyvät fiilikset.

Omalla tavalla ilman sääntöjä

Luova toiminta sytyttää perheeseen iloa, kun onnistuminen on yhteistä. Iloa voimistaa se, kun kaikki pystyvät tekemään. Luovaan toimintaan eivät kuulu paineet siitä, että pitäisi osata jotakin tietynlaista.

– Saa tehdä aivan omalla tavalla. Töpötetään, telataan, raaputetaan tai sotketaan käsillä – tapoja on monia. Vaikka käsi vapisee, töpötys sujuu aivan loistavasti. Se mitä milloinkin tehdään, lähtee aina ryhmästä. Tekniikasta se ei jää kiinni, koska aina jotakin keksitään. Pyörätuolillakin voi maalata, Kokko vakuuttaa.

Perheen aikuisille tulevat helposti koulumuistot mieleen: pitää tehdä tarkkojen sääntöjen mukaan ja epäonnistuminen pelottaa.

– Tekeminen ilman rajoitteita voikin olla aivan uudenlainen kokemus. Jotkut innostuvat niin, että hankkivat värit kotiin.

Aikuisten maalaushetkessä ilmaistaan, miltä arki näyttää väreinä ja muotoina. Mikä väri kuvaa erityislasta, mikä väri täyttää arkea eniten tai saako arki tasaisen vai tempoilevan muodon.

– Tunnemaalaus helpottaa arjen käsittelyä ja hahmottamista. Kuvista keskustellaan vertaisten kanssa. Silloin usein huomataan, että meillähän on samanlaisia kokemuksia. Joskus kuva myös yllättää tekijänsä. Maalatessa nousseiden tunteiden käsittelyä jatketaan keskusteluryhmässä.

Esimerkkejä luovasta toiminnasta:

Voimauttava valokuva
Otetaan perhepotrettikuvia esimerkiksi puistossa tai käsivalokuvia, joissa näkyvät kaikkien perheenjäsenten kädet. Kuvasta maalataan yhdessä taulu. Perhe saa kotiin vietävän muiston hyvästä fiiliksestä: teimme tämän yhdessä, hyvä me!

Kiukkutyyny
Tyynyyn painetaan kiukkuisia myrtsinaamoja. Tyyny on apuväline suuttumuksen ja turhautumisen purkamiseen. Kaikkia tunteita on lupa ilmaista.

Voimaeläin
Eläin tehdään kipsistä, ja sille tehdään myös oma pesä. Eläin antaa voimaa jatkaa eteenpäin, jos esimerkiksi on paha mieli tai jos ei millään jaksaisi tehdä läksyjä.

Ruiskutaide
Ruiskulla ei tällä kertaa piikitetä ja aiheuteta kipua, vain ruiskutellaan väreillä hauskaa taidetta.

Haluatko lisätietoa lasten ja perheiden kuntoutuskursseista

Takaisin listaukseen