ISCoS-kongressi: Selkäydinvamman tutkimuksen määrä on kasvanut

27.9.2016Selkäydinvammaa käsittelevässä kansainvälisessä ja tieteellisessä ISCoS-kongressissa jaetaan vuosittain uusinta tutkimustietoa ja kokemuksia kuntoutuksen käytännöistä. Siihen osallistuu selkäydinvamman parissa työskenteleviä ammattilaisia ympäri maailmaa. Tänä vuonna kongressi järjestettiin Wienissä, Itävallassa 14–16.9. Validia Kuntoutuksesta kongressiin osallistuivat erikoislääkäri Maarit Noramaa ja kuntoutustoimen lähiesimies, fysioterapeutti Heli Nyberg.

– Kuulimme katsauksen kansainvälisistä tutkimuksista, jotka käsittelevät selkäydinvamman parantamista lääkkeellisin tai kirurgisin keinoin. Tutkimusten määrä on viiden viimeisen vuoden aikana kaksinkertaistunut, mutta mullistavaa keinoa ihmisen selkäydinvamman parantamiseksi ei vielä ole löytynyt, Noramaa kertoo

Toimintaohjeita ja terveysteknologiaa

Kongressissa esiteltiin toimintaohjeita, joilla lisätään selkäydinvamman saaneiden aikuisten fyysistä aktiivisuutta. Ohjeita tehdään kansainvälisenä yhteistyönä. Kanadassa on jo vuonna 2011 annettu yleisluontoisia ohjeita päivittäisestä liikunnan määrästä ja laadusta.

– Ruotsissa tehdyissä Fit fo the Future -tutkimuksissa selkäydinvammaisten fyysisestä aktiivisuudesta on saatu hyviä tuloksia. Mielenkiintoinen luento kuultiin myös terveysteknologiasta. Sveitsissä on kehitetty pyörätuolin käyttäjälle aktiivisuusranneke, joka seuraa harjoittelun ja kuntoutuksen edistymistä, Nyberg kertoo.

Noramaa ja Nyberg kertovat, että suurin osa luennoista ja tieteellisistä postereista kertoi ja kuvasi länsimaisia kuntoutuksen saavutuksia ja hyviä käytäntöjä. Mukana oli myös mielenkiintoisia postereita Nepalin maanjäristyksen jälkeen tehdystä kuntoutustyöstä sekä ajatuksia herättävä esitys Bangladeshista. Siellä selkäydinvammojen määrät ovat huimaavat, eivätkä läheskään kaikki pääse kuntoutukseen.

Heli Nyberg esitteli kongressissa tieteellistä posteria, jonka aiheena on selkäydinvammaisen hengityshalvauskuntoutujan kuntoutumisprosessin ydintekijät. Posterin Nyberg on tehnyt Kuntoutuksen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon lopputyöstään.Takaisin listaukseen