Miten itse pärjäisin pyörätuolissa? Koululaiset tutustuivat kuntoutukseen

3.11.2016koululaiset_validia_kuntoutus_hki_web.jpg : 901 kB

Kasper Niemi, Benjamin Hicke, Vilma Levonniemi ja Kaisa Makkonen tutustuivat myös terapiakoira Kendan kanssa.


– On hyvä kuulla, että vaikka on vammautunut, voi silti harrastaa liikuntaa ja tehdä kaikkea, miettii Kaisa Makkonen.

– Pyörätuolilla liikkuminen sujuu yllättävä rennosti. Luulin, että siinä tarvittaisiin paljon enemmän voimaa, huomioi Benjamin Hicke.

Kantvikin koulun kuudesluokkalaiset kävivät tutustumassa Validia Kuntoutus Helsingin kuntoutuskeskukseen. Päivän aikana oppilaat harjoittelivat liikkumista pyörätuolilla, kokeilivat kuntoutuslaitteita ja keskustelivat vammautumisesta, kuntoutuksesta ja esteettömyydestä. Ohjelmassa oli myös paljon kuntoutujille tuttua liikuntaa: kiipeilyä, pallopelejä ja uintia.

– Parasta oli, että täällä sai kokeilla kaikkea, tuumii Kasper Niemi.

– Luimme etukäteen kahden vammautuneen tarinan ja puhuimme siitä, miten eri tavoilla voi vammautua. Olemme tutustuneet myös vammaisurheiluun ja paralympialaisiin, koska ne ovat olleet ajankohtaisia aiheita tänä syksynä. Tämä kuntoutuskeskus on todella mielenkiintoinen retkikohde ja oppilaat ovat selvästi innostuneita, kertoo opettaja Päivi Lahti.

Kun jalat ja kädet eivät toimi

Oppilailla oli mahdollisuus kysellä vertaiskuntouttajilta Anna Paasaselta ja Markku Poikelalta arkisten asioiden sujumisesta silloin, kun selkäydinvamman takia jalat tai kädet eivät toimi eikä niissä ole tuntoa. Kysymyksiä esitettiin liikkumisesta, syömisestä ja pukeutumisesta. Paasanen kertoi myös, millaista apua avustajakoirasta voi olla vammaiselle ihmiselle.

Validia Kuntoutuksen toimitusjohtaja Kristiina Silver keskusteli oppilaiden kanssa esteettömyydestä: millaista pyörätuolilla on liikkua eri paikoissa. Oppilaat olivat huomanneet, että kuntoutuskeskuksessa ovet aukeavat nappia painamalla ja että vessoissa on tilaa ja apuvälineitä pyörätuolia käyttävälle.

– Kuka tahansa voi vammautua vaikka autokolarissa. Se harmittaa, että joka paikkaan ei pääse pyörätuolilla, summaa Vilma Levonniemi.

Päivä aikana oli herännyt myös kysymys: Miten itse pärjäisin, jos vammautuisin ja joutuisin pyörätuoliin.
Takaisin listaukseen