Omaistenpäivät: tietoa selkäydinvammasta ja keskustelua vertaisten kanssa

7.12.2016

Hyvä, että syntyi yleiskuva monesta eri asiasta”, päiville osallistunut omainen kertoolahti_4667_web.jpg : 239 kB

Validia Kuntoutus Helsingissä järjestetään noin neljä kertaa vuodessa selkäydinvammaisten Omaistenpäivät. Vastavammautuneet kuntoutujat voivat kutsua päiville omaisiaan ja läheisiään. Päivillä saa tietoa selkäydinvammasta ja tukea elämänmuutokseen.

Vammautuminen tuo mukanaan uuden elämäntilanteen myös omaisille. He tarvitsevat muutoksen keskellä tietoa vammasta ja sen vaikutuksista.

– Omaiset eivät ole niin paljon selkäydinvamman kuntoutuksen arjessa mukana. Kuitenkin heidän tulee valmentautua siihen, kun kuntoutuja palaa kuntoutusjakson jälkeen kotiin, kertoo psykologi Heli Tiainen Validia Kuntoutuksesta.

Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin

Omaistenpäivät tarjoaa monipuolisen tietopaketin selkäydinvammasta. Lääkäriltä, hoitajalta ja terapeuteilta voi kysyä vammautuneen terveydentilaan liittyviä kysymyksiä. Omainen saa tietoa, miten vammaa hoidetaan oikein.

– Kerromme vammasta ja sen hoidosta esimerkkien kautta ja kielellä, jota kaikki varmasti ymmärtävät. Me pyrimme tuomaan esille tapoja, joilla asioita saa hallintaan. Vanhemmat, sisarukset, tädit ja ystävät ovat tervetulleita päiville. Omaiset voivat myös tulla tänne kuntoutuskeskukseen harjoittelemaan vammautuneen hoitamista, kertoo sairaanhoitaja, uroterapeutti Susanna Korhonen Validia Kuntoutuksesta.

Vammautuneen sosiaaliturva sekä oikeudet palveluihin ovat yhtenä aiheena.

– Tukien ja palveluiden ymmärtäminen saattaa stressata omaista. Mistä löytää avun, siitä päivillä kertoo asiaan perehtynyt sosiaalityöntekijä, Tiainen sanoo.

Elämänmuutoksen edessä

Päivien aikana käsitellään myös henkistä hyvinvointia. Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän joutuu yllättävään, uuteen tilanteeseen. Myös omainen kantaa vammautumisesta johtuvaa psyykkistä kuormaa.

– On tärkeää tunnistaa, että on elämänmuutoksen edessä. Ja että omaisena on tärkeä osa sitä muutosta, Tiainen sanoo.

Vertaiskuntoutujan puheenvuorosta omaiset saavat näkymää tulevaan, muutaman vuoden päähän.

– Aluksi voi olla lamaantunut tunne, että kaikki on menetetty. Asiat kuitenkin järjestyvät, kun kuntoutuminen etenee. Vammautunut saattaa palata työelämään. Harrastaminen ja matkustelu ovat taas jossain vaiheessa mahdollisia, Tiainen kertoo.

– Vaikeasti vammautunutkin voi löytää tapoja toimia ja osallistua. Vammautuneen kertomat esimerkit valaisevat asiaa hyvin. Tukea ja palveluita on saatavilla Selkäydinvammaiset Akson -yhdistyksestä ja Invalidiliitosta, Korhonen sanoo.

Keskustelua ja kokemuksia selviytymisestä

Omaistenpäivien ohjelmassa on illanvietto, jossa osallistujat saavat mahdollisuuden keskustella ja jakaa kokemuksiaan. Illan aikana kuullaan omaisen puheenvuoro siitä, miten arjessa on selviydytty.

– Illanvietossa tutustutaan ja on siellä solmittu pitkäaikaisia ystävyyssuhteitakin, Korhonen kertoo.

Takaisin listaukseen