Yrittäjän arki vaihtui hoitotyöhön

”Päätin tehdä muutoksen elämässäni”


niina_pollari_kuva_duunitori.jpg : 1564 kB kuva Duunitori


Moni haaveilee uranvaihdosta, uudesta työpaikasta tai opiskelusta. Niina Pollari päätti 15-vuotisen yrittäjäuran jälkeen kouluttautua uudelleen ja ryhtyä lähihoitajaksi. Tänä päivänä hän hoitaa ja avustaa kuntoutujia Validia Kuntoutus Helsingissä.

15 vuoden yrittäjäuran jälkeen Niina Pollari huomasi olevansa umpikujassa. Työ kosmetologina ei enää innostanut kuten ennen, ja arki alkoi tuntua uuvuttavalta.

– Olin erikoistunut kosmetologina luonnonmukaisiin hoitoihin ja luomukosmetiikkaan. Vuosien mittaan aloin kuitenkin uupua ja kadotin samalla innon kehittää omaa työtäni.

Päätös yrityksen lopettamisesta syntyi, kun Niina sai entisen työnsä kautta vinkin koulutuspaikasta ja päätti hakea uudelleen opiskelemaan.

– Päätin, että nyt pitää tehdä muutos elämässä. Pikkuhiljaa aloin miettiä, että lähihoitajan koulutus voisi olla hyvä vaihtoehto, sillä rakastin hoitotyötä jo kosmetologina ja tykkään tehdä ihmisten kanssa töitä. Se tuntui heti oikealta, enkä edes miettinyt mitään muita vaihtoehtoja.

Niina aloitti lähihoitajan työt Validia Kuntoutuksessa vuonna 2014. Lähihoitajana Niinan työhön sisältyy muun muassa kuntoutujien perushoitoa, avustamista, ohjausta ja kannustamista päivittäisissä toimissa. Työhön kuuluu myös kuntoutujan ja omaisten psyykkinen tukeminen.

– Lähihoitajan työ täällä on hyvin monipuolista. Kukin kuntoutuja on erilainen, joten hoito on jokaisen kohdalla yksilöllistä.

Lähihoitajat tekevät töitä moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluu lisäksi muun muassa lääkäreitä, sairaanhoitajia, fysio- ja toimintaterapeutteja sekä sosiaalityöntekijöitä. Niina tekee töitä kuntoutujien vastuuhoitajana toisen hoitajan parina.

Työssään Niina on päässyt hyödyntämään myös entisellä urallaan opittuja taitoja, sillä kerran viikossa hän tekee osastolla jalkahoitoja kuntoutujille.

Työ Validia Kuntoutuksessa on monipuolista ja opettavaista

Validia Kuntoutus tarjoaa yksilöllistä kuntoutusta, kuntoutuskursseja, sopeutumisvalmennusta sekä avo- ja päiväkuntoutusta. Validia Kuntoutus Helsingissä kuntoutujat ovat pääasiassa selkäydinvammaisia, alaraaja- tai neliraajahalvaantuneita, aivovamman saaneita tai hengityshalvauskuntoutujia. Moniammatillista kuntoutusta on tehty jo yli 60 vuoden ajan.

Työssään Niina arvostaa vaihtelevuutta, monipuolisuutta ja haasteita.

– Jokainen päivä on erilainen. Välillä on vauhdikasta ja välillä ehtii hengähtämään, kun on rauhallisempaa. Täällä on hienot työtilat ja hyvä olla sekä kuntoutujilla että hoitajilla.

Työ kuntoutuksessa on ollut myös opettavaista.

– Aloittavalle hoitajalle tämä voi olla haastava paikka, sillä täällä on paljon sellaista hoitotyötä, mitä ei ole muissa paikoissa ja mitä ei opiskeluaikana kohtaa.

Hoito kuntoutuskeskuksessa on yksilöllistä; jokaisen uuden kuntoutujan kohdalla selvitetään, miten henkilöä avustetaan ja hoidetaan kuntoutuksen aikana. Kuntoutusjakson aikana henkilökunnan tehtävä on seurata kuntoutujan etenemistä.

– On hienoa nähdä, kun kuntoutuja edistyy oman kuntoutuksensa aikana. Usein kuntoutuja lähtee täältä kuukausien jälkeen pyörätuolissa saavuttuaan ensin paareilla, mutta joskus he lähtevät jopa kävellen.

Palkallinen kesäloma on etu

Lähihoitajan työssä tulee viihtyä ihmisten parissa ja osata keskustella vaikeistakin aiheista. Kuten lääkärin, myös lähihoitajan työhön kuuluu kertoa uusille kuntoutujille ja omaisille vammasta ja siihen liittyvistä asioista. Elämä onnettomuuden jälkeen on monelle täysin uusi tilanne, johon sopeutuminen voi olla hankalaa. Useimmissa tapauksissa kuntoutujalla ja omaisilla ei ole aiheesta etukäteen mitään tietoa.

– On tärkeää, että oma psyyke on tasapainossa ja haluaa pitää itsestään huolta. Työ on välillä fyysisesti ja henkisesti raskasta.

Jo ennen uudelleenkouluttautumista Niinan unelmana oli hyödyntää uudessa työpaikassa kosmetologin uran aikana opittuja taitoja. Nykyisessä työssä on myös muita etuja.

– Olen ollut yrittäjänä pitkään, joten arvostan paljon sitä, että saan kuukausipalkkaa ja pitää palkalliset kesälomat, Niina myöntää.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Duunitorin kanssa.