Kuntoutus tuo perheelle helpotusta arkeen


validia_oravalanperhe_72ppi_3.jpg : 247 kB


Validia Kuntoutus Lahden kuntoutuksessa huomioidaan kaikkia: kuntoutuvaa lasta, vanhempia ja sisaruksia. Perhe voi tulla sopeutumiseen valmentavalle kurssille tai yksilöllisesti suunnitellulle kuntoutusjaksolle. Perhekursseilla on sekä perheen yhteistä ohjelmaa että vanhempien ja lasten omia ryhmiä.

Jos perheen arjessa juostaan tukka putkella, on kuntoutuksessa aikaa olla ja puuhailla yhdessä. Lahtelaisen Oravalan perheen isä Jani ja kaksospojat Niko ja Riku muistelevat, että perhekursseilla on kokeiltu monenlaista mukavaa. On liikuttu, mutta myös hengähdetty.

– Kurssi toi helpotusta arkeen. Saimme tukea ja mahdollisuuden istua valmiiseen ruokapöytään. Kaikki on uutta, kun lapsi alkaa liikkua pyörätuolilla. Silloin jaksaminen oli joskus kovilla, Jani Oravala muistaa.

– Täällä on aina monipuolista tekemistä. Voi ulkoilla, pelata ja uida. Kerran kokeilimme ruuanlaittoa esteettömässä keittiössä, ja se oli hauskaa, Niko Oravala kertoo.

Vertaistuki on korvaamatonta

Perhekurssilla tuetaan perheen selviämistä sairauden tai vamman tuomista elämänmuutoksista. Perhe saa tietoa sairaudesta, arkea helpottavista apuvälineistä ja toimintatavoista sekä sosiaalietuuksista.

– Opin uusia asioita ja sain hyviä vinkkejä esteettömyydestä kotona ja kylässä. Miten esimerkiksi hoidamme vierailun isovanhempien luokse. Sain myös tärkeää tietoa vammaispalveluista ja tuista, joihin meidän perheellä on oikeus ja mahdollisuus, Jani Oravala sanoo.

Perheen kanssa keskustellaan myös voimavaroista. Etsitään ja otetaan käyttöön konkreettisia muutoksia, jos jaksaminen on vähissä. Tarvitaanko esimerkiksi avustajaa nykyistä enemmän.

Kurssilla sekä lapset että vanhemmat saavat vertaistukea. Varsinkin pienillä paikkakunnilla ei omassa lähipiirissa aina vertaisia kavereita tai tuttuja ole. Aikuisille keskustelut vertaisten kanssa ovat tukea vanhemmuuteen.

– Vertaistuki oli silloin alussa korvaamatonta. Keskustelu toisten vanhempien kanssa sai jotenkin omia ajatuksia kasaan. Sain myös näkymää tulevaisuuteen. Mitä asioita on edessä, kun pojat kasvavat ja tulevat teini-ikään. Ja vieläkin aina kun näemme tuttujen perheiden kanssa, vaihdamme kuulumisia onnistumisista ja haasteista.

Nyt innostavat nuorten leirit

Niko Oravala on käynyt myös nuorten kuntoutuskurssilla, jossa vanhempi on ollut mukana vain osan aikaa. Kurssi tukee nuoren itsenäistymistä ja omia taitoja. Nuorten viikonloppuleireillä pojat ovat käyneet aivan itsenäisesti.

Vuosien aikana Validia Kuntoutus Lahden ohjaajat ovat tulleet pojille tutuiksi. Käytävällä moikataan rennosti ja pysähdytään juttelemaan. Niko ja Riku ovat innostuneet myös nuorisoyhteistyö Seitin toiminnasta. Invalidiliitto on mukana Seitissä. Seitti järjestää esimerkiksi leirejä vammaisille ja pitkäaikaissairaille nuorille.

– Tänä vuonna aiomme matkustaa leirille kaksistaan junalla, Riku kertoo ja vieressä Niko vahvistaa asiaa hymyilemällä leveästi.

Perheelle suunnattu kuntoutus

Validia Kuntoutus Lahti tarjoaa sekä sopeutumiseen valmentavia perhekursseja että yksilöllisesti perheille suunniteltuja kuntoutusjaksoja. Sopeutumisvalmennus on ryhmämuotoista kuntoutusta, ja yksilöllisessä kuntoutuksessa on esimerkiksi yksilöllistä fysio- ja toimintaterapiaa.

• liikutaan ja leikitään perheen kanssa yhdessä
• fysioterapiaa, toimintaterapiaa, puheterapiaa, taideterapiaa
• tietoa lapsen vammasta ja sairaudesta, kehityksestä, ravinnosta
• mahdollisuus kysyä lääkäriltä
• tietoa etuuksista ja palveluista
• tukea ja keinoja vanhemmuuteen ja kasvatukseen
• aikaa parisuhteen hoitamiselle
• tutustumista toisiin perheisiin

Kuntoutukseen voi hakeutua Kelan kautta, terveydenhuollon tai vakuutusyhtiön kustantamana tai itse maksaen.

Tutustu tarkemmin järjestämiimme lasten ja perheiden kuntoutuskursseihin