Pyörätuoli Nette Kivijärvi

Neten elämä muuttui kertaheitolla "On paljon asioita mihin pystyn vaikka on tuoli alla."

Kilpaurheilija Nette Kiviranta alaraajahalvaantui alle vuosi sitten autokolarissa. Urheilutausta on auttanut häntä selviytymään onnettomuudesta ja tavoitteessa mahdollisimman normaaliin nuoren elämään. Koulunkäynti, entiset kaverit ja laskettelu ovat merkityksellisiä asioita neten elämässä.

Alle vuosi sitten kilpaurheilija Nette Kiviranta, 16, nukkui auton takapenkillä matkalla kilpailupaikalta toiselle ja heräsi, kun auto kolaroi toisen auton kanssa. ”Näin, että tuulilasi on säröillä. Äkkiä tajusin, että olimme kolaroineet. Olin puristuksissa auton sisällä ja minut saatiin ulos autosta irrottamalla katto.”  Nette kiidätettiin helikopterilla Oulun yliopistolliseen sairaalaan hoidettavaksi.

Jo onnettomuuspaikalla Nette huomasi ettei tunne kumpaakaan jalkaansa. Hän ei kuitenkaan osannut ajatella, että olisi käynyt jotain, mitä ei kuntoutuksella pystyisi parantamaan. Kilpaurheilijana vammoihin tottuneena hän ajatteli, että nyt alkaa kuntoutuminen. Vanhemmilla oli kuitenkin tieto vamman vakavuudesta jo ennen kuin Nette itse sitä ymmärsi, että hän on pysyvästi alaraajahalvaantunut.

”Koko elämäni on muuttunut, mutta olen ottanut sen asenteen, että kaikki mikä on mahdollista, teen sen ja loput pyrin soveltamaan käytännössä. Palasin kouluun, aloitin uuden cross fit -harrastuksen ja menen edelleen kavereitten mukana. En mielestäni ole joutunut luopumaan mistään, enkä ole jättänyt mitään pois vammautumisen vuoksi. Toki pitää ajatella asiat uudella tavalla.” Nette kertoo elämästään.

Haastavinta vammautumisen alkuvaiheessa Netelle oli oppia istumaan. Kavereiden kanssa Nette läpytteli käsiä vastakkain, jotta hän sai harjoitettua istumista ilman käsien tukea. Myös aamutoimien tekeminen, pukeminen ja kokkaaminen oli hidasta. Uudessa tilanteessa oli omaksuttava, että kaikki vie entistä enemmän aikaa.

Läheisten merkitys on suuri. ”On kiva huomata, että ihmiset välittävät, tukevat ja tsemppaavat. Minulla on myös edelleen mahdollisuus lähteä kavereitten mukana vaikka laskettelemaan. Nyt vain harrastan erilaisella välineellä kuin ennen.” Nette kokee, että kilpaurheilutausta on auttanut erityisesti tunteiden käsittelyssä. Kun kilpailussa häviää, tunteesta on oppinut pääsemään yli. Toinen urheilutaustan tuoma hyvä puoli on se, että tuntee oman kehonsa. Onnettomuuden jälkeen Nette tunsi tarvitsevansa paljon unta ja nukkuikin aluksi paljon. Hän tietää, että kuntoutuminen vaatii runsaasti unta, jotta jaksaisi tehdä harjoitukset hyvin.

Vastoinkäymisissä Nette keskittyy asioiden positiiviseen puoleen. ”Ajattelen, ettei ole mitään hyötyä siitä, että jään pohdiskelemaan negatiivisia tunteita. Mieluummin ajattelen mihin pystyn vaikka minulla on tuoli alla.”  Neten vammautumisesta on alle vuosi, mutta hän on huomannut jo nyt, että on olemassa paljon uusia mahdollisuuksia.

Neten päämääränä on päästä mahdollisimman lähelle entistä elämäänsä ja elää mahdollisimman monipuolista elämää.

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

09 777 071

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

Täytä yhteydenottolomake